Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Άνοιξε τις πύλες του το Μετρό Θεσσαλονίκης - To ιστορικό της κατασκευής του

Σάββατο, Νοεμβρίου 30, 2024
Μετά από 38 ολόκληρα χρόνια, πολλές υποσχέσεις και δεκάδες ακόμη αναβολές και καθυστερήσεις η Θεσσαλονίκη αποκτά από σήμερα το δικό της Μετρό, που αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες πολίτες της πόλης.



Τα εγκαίνια του σημαντικού αυτού έργου γίνονται με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο και το υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου της ασφαλούς λειτουργίας του.

Από την Τετάρτη 4/12 το κόστος του εισιτηρίου θα είναι στα 0,60 ευρώ, και θα είναι το ίδιο για το Μετρό και τα αστικά λεωφορεία, το οποίο μειώθηκε κατά 30 λεπτά από τα 0,90 ευρώ που στοιχίζει σήμερα. Το κόστος της μηνιαίας κάρτας διαδρομών θα ανέρχεται σε 16 ευρώ.

Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης που παραδίδεται σήμερα, έχει μήκος 9,6 χιλιομέτρων, από τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, 13 σταθμούς και ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί 17 λεπτά. H εκτίμηση είναι ότι θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες ημερησίως.

Διαθέτει 18 υπερ - αυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, αλλά με συνοδό, και αυτόματες θύρες.

Στα τέλη του 2025 θα παραδοθεί σε χρήση η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά, με επιπλέον 5 σταθμούς, ενώ στους σχεδιασμούς είναι και η επέκταση προς τις δυτικές και βόρειες συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Μια Οδύσσεια 38 ετών
Το μετρό της Θεσσαλονίκης, είναι το πρώτο αυτόματο -χωρίς οδηγό- σύστημα μετρό στην Ελλάδα.

Ωστόσο η κατασκευή του είναι μια σύγχρονη οδύσσεια που διήρκησε 38 ολόκληρα χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά το 2006, με την έναρξη κατασκευής της βασικής γραμμής μεταξύ του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και της Νέας Ελβετίας, η οποία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2024, με έναρξη λειτουργίας στις 30 Νοεμβρίου.

Το 2013 ξεκίνησε η κατασκευή του κλάδου επέκτασης προς την Καλαμαριά, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2025.[5]

Το έργο παρουσίασε πολυετείς καθυστερήσεις, λόγω διακοπής των εργασιών κατά περιόδους λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας τη δεκαετία του 2010, τη χρεοκοπίας δύο διαδοχικών εταιρειών κατασκευής του έργου, της πανδημίας και λόγω των διαρκών αλλαγών στο σχεδιασμό του έργου εξαιτίας εκτεταμένων αρχαιολογικών ανασκαφών.

Ιστορικό
Οι πρώτες προτάσεις για ένα υπόγειο σύστημα σιδηροδρόμων για την Θεσσαλονίκη, έγιναν από τον Τομ Μόουσον το 1918, και τον Ερνέστ Εμπράρ, κατά τη διάρκεια του επανασχεδιασμού της πόλης μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, για να είναι εφικτή η εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της πόλης (Βαρδάρι) προς τα τότε περίχωρα (Λεωφόρος των Εξοχών και Ντεπώ).

Το 1968 προτάθηκε δακτυλιοειδής γραμμή μετρό από τον Τριανταφυλλίδη, με την εξής πορεία: Εκβολές Αξιού - Χαλάστρα - Άγιος Αθανάσιος - Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης - Καλαμαριά - Αεροδρόμιο Μακεδονία - Μεγάλο Έμβολο - Εκβολές Αξιού (μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας).

Το 1973, επίσης, ο ΟΑΣΘ πρότεινε την ανάπτυξη δικτύου υπογείου σιδηρόδρομου.

Η πρώτη πρωτοβουλία για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης ανήκει στον Κωνσταντίνο Πυλαρινό, που ως νομάρχης είχε καταφέρει να περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 1976 κωδικός που ανέφερε: Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το 1978 πρότεινε να περιληφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης.

Ο συγκοινωνιολόγος Βασίλειος Προφυλλίδης πρότεινε, σε άρθρο του, δύο γραμμές ελαφρού μετρό.

Η πρώτη πρότεινε να ξεκινάει από το συγκρότημα ΕΚΟ ως την 25ης Μαρτίου επί της οδού Νέα Εγνατία και από εκεί δύο διακλαδώσεις προς Νέα Ελβετία και προς την οδό Δελφών, και η δεύτερη και αυτή στον άξονα ΕΚΟ-ΔΕΘ και από εκεί μέσω Αγγελάκη ως Γεωργίου Παπανδρέου, με δύο διακλαδώσεις προς Βυζάντιο και προς Καλαμαριά αντίστοιχα.

Κατασκευές του 1988-89
Η πρώτη απόπειρα κατασκευής μετρό στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την τριετία 1986-1989, επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα.

Το σχέδιο προέβλεπε το μετρό κάτω από το οδόστρωμα της οδού Εγνατία, αρχικά στο τμήμα μεταξύ της οδού Καυταντζόγλου και της Πλατείας Δημοκρατίας, με προοπτική ολοκλήρωσης του έργου το 1995.

Μετά από σχετικές επιστημονικές μελέτες μιας ομάδας ειδικών που συγκάλεσε ο ίδιος, στις αρχές Οκτωβρίου του 1988 το πρώτο τμήμα της κατασκευής, μήκους 650 μέτρων, ξεκίνησε στο τμήμα μεταξύ Πλατείας Συντριβανίου και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.

Έτσι, η κυκλοφορία στην οδό Εγνατία περιορίστηκε σε δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ενώ ξηλώθηκε η νησίδα στο συγκεκριμένο τμήμα.

Η κατασκευή προχώρησε με αργούς ρυθμούς για 1 χρόνο, λόγω της δυσκολίας χρηματοδότησής της, ενώ λίγο πριν παραιτηθεί από Δήμαρχος (επειδή εξελέγη βουλευτής στις εκλογές τον Ιούνιο του 1989), ο Σωτήρης Κούβελας όρισε ως φορέα χρηματοδότησης τη νεοϊδρυθείσα Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, TV 100, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να διαθέσει πόρους για το έργο.

Τελικά το έργο τελικώς σταμάτησε οριστικά, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και, κατά συνέπεια, χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση.

Τελικώς, η ημιτελής αυτή κατασκευή, που ονομάστηκε από τους Θεσσαλονικείς και ιδίως από τους επικριτές «τρύπα του Κούβελα», κρίθηκε άσκοπη από τον νέο σχεδιασμό του μετρό, ενώ ο ίδιος ο τότε φορέας υλοποίησης του έργου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περίοδο απλώς «σχεδιασμό του μετρό».

Παράλληλα, λόγω της ύπαρξης της σήραγγας αυξήθηκε η στάθμη των υδάτων στα θεμέλια της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα οποία εντοπίστηκε σκουριά. Από τότε λειτουργούν καθημερινά αντλίες που απομακρύνουν τα νερά.

Μελέτες και προτάσεις από το 1992

Το έργο ξεκίνησε να δημοπρατείται εκ νέου το 1992, με τη μέθοδο συγχρηματοδότησης με σύμβαση παραχώρησης.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την κατασκευή των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας, έδειξε ότι θα ήταν ασύμφορο να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που πραγματοποίησε η πόλη λίγα χρόνια νωρίτερα και αποφασίστηκε η κατασκευή μιας εξ ολοκλήρου νέας γραμμής.

Η επιλογή των δύο προσωρινών αναδόχων έγινε το 1994

Το 1996 οι συνομιλίες με τον αρχικό μειοδότη, την κοινοπραξία «Μακεδονικό Μετρό» διακόπηκαν, όμως αυτή έκανε προσφυγές, οι οποίες καθυστέρησαν την κατακύρωση του έργου. Τελικά το 1998 υπογράφτηκε σύμβαση με την κοινοπραξία «Θεσσαλονίκη Μετρό».

Όμως μέχρι το 2002 η κοινοπραξία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αρνιόταν για σχεδόν 1 δεκαετία κάθε συγχρηματοδότηση στο έργο αυτό, καθώς το θεωρούσε τότε τεχνικά ανέφικτο, λόγω του τεράστιου αρχαιολογικού έργου που θα χρειαζόταν να γίνει.[εκκρεμεί παραπομπή]

Το 2002 πέραν της βασικής γραμμής Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού - Νέας Ελβετίας, προβλέπονταν και επεκτάσεις από τον Ν.Σ. Σταθμό μέχρι την Περιφερειακή, μέσω της οδού Μοναστηρίου και από το Λιμάνι μέχρι την Περιφερειακή μέσω της οδού Λαγκαδά. Τον Σεπτέμβριο του 2003 αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τελικώς δέχτηκε τότε να το συγχρηματοδοτήσει.[εκκρεμεί παραπομπή]

Δημοπράτηση και έναρξη κατασκευής

Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός ξεκίνησε το 2003 και οι διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν έως τον Αύγουστο του 2005. Η δημοπράτηση, με φορέα κατασκευής την Αττικό Μετρό (σήμερα Ελληνικό Μετρό), για την κατασκευή της βασική γραμμής του μετρό, μήκους 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς και αμαξοστάσιο στην Πυλαία, έγινε το 2006 με οριστικό ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA και προϋπολογισμό €1,052 δισ.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 7 Απριλίου 2006. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στα τέλη Ιουνίου του 2006, με την τοποθέτηση του εργοταξίου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης.


Η περίοδος κατασκευής υπολογιζόταν αρχικά στα 6,5 χρόνια, με ολοκλήρωση του έργου τον Οκτώβριο του 2012, συμβολική ημερομηνία που θα συνέπιπτε με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Η επέκταση της βασικής γραμμής από το σταθμό 25ης Μαρτίου (πρώην «Πατρικίου») προς την Καλαμαριά δημοπρατήθηκε το 2012, ενώ η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο μειοδότη κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, έγινε στις 26 Ιουνίου 2013.

Η ημερομηνία παράδοσης της βασικής γραμμής μετατέθηκε αρκετές φορές, από τον Οκτώβριο του 2012: Σεπτέμβριος 2019, Απρίλιος 2023, Δεκέμβριος 2023, και τελικά Νοέμβριος 2024.

Στις 7 Απριλίου του 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή σε όλο το μήκος της γραμμής, από την Νέα Ελβετία μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Συρία: Επιστρέφει ο εφιάλτης του πολέμου - Το μισό Χαλέπι στα χέρια Τζιχαντιστών

Σάββατο, Νοεμβρίου 30, 2024
 

Στα χέρια των Τζιχαντιστών και των συμμάχων τους έπεσε το μισό Χαλέπι, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Συρίας, καθώς έφθασαν ως το ιστορικό φρούριο της πόλης, δυο ημέρες αφότου εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική, κεραυνοβόλα επίθεση εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων, ενημέρωσε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η μισή πόλη του Χαλεπιού βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της (τζιχαντιστικής οργάνωσης) Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ και οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας πως στη δεύτερη φάση των εχθροπραξιών, τα στρατεύματα της Δαμασκού αποσύρθηκαν δίχως να πέσει ούτε τουφεκιά, «χωρίς μάχη».

Νωρίτερα, οι τζιχαντιστές μπήκαν στο Χαλέπι, στο πλαίσιο εφόδου που διαρκεί πλέον τέσσερις ημέρες κι έβαλε τέλος στα χρόνια συγκριτικής ηρεμίας στη βορειοδυτική Συρία.

Στις μάχες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 277 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις από το 2020 στον τομέα της Συρίας όπου η επαρχία του Χαλεπιού, που ελέγχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, γειτονεύει με την Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών.

Επίσης χθες, τζιχαντιστές και αντάρτες κυρίευσαν την πόλη στρατηγικής σημασίας Σαρακέμπ, νότια του Χαλεπιού, όπου τέμνονται δυο αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν τη Δαμασκό αντίστοιχα με το Χαλέπι και με τη Λαττάκεια, πάντα κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είδαν ενόπλους στο Χαλέπι και είδαν σκηνές πανικού στο αστικό κέντρο.

Ανταποκριτής του έκανε λόγο για μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές και συμμάχους τους από τη μια κι από την άλλη τον στρατό και βοηθητικούς του, μέλη οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε πως οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έκλεισαν βασικούς δρόμους προς και από το Χαλέπι, καθώς μονάδες του διατάχθηκαν να προχωρήσουν σε «ασφαλή απόσυρση» από συνοικίες που υπερφαλάγγισαν με ταχύτητα τζιχαντιστές και αντάρτες, επικαλούμενο τρεις πηγές του στον στρατό.

Νωρίτερα, το Ρόιτερς ανέφερε πως έκλεισε το αεροδρόμιο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις.

Η κίνηση μοιάζει σχεδιασμένη για να σφραγιστεί η πόλη, καθώς όπως είπαν οι πηγές του πρακτορείου οι στρατιώτες που επανδρώνουν φυλάκια ελέγχου γύρω από το Χαλέπι έλαβαν διαταγή να επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως η ΧΤΣ και οι σύμμαχοί του, ανάμεσά τους οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία, μπόρεσαν να φθάσουν χθες προ των πυλών του Χαλεπιού έπειτα «από δυο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι» που επέβαιναν σε οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά.

Κατόπιν κατέλαβαν αρκετές συνοικίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Ο συριακός στρατός, που έστειλε ενισχύσεις στο Χαλέπι, σύμφωνα με αξιωματούχο, διαβεβαίωσε πως απώθησε «μεγάλη επίθεση τρομοκρατικών οργανώσεων» και ανέκτησε πολλές θέσεις.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως η αεροπορία του έπληξε θέσεις «εξτρεμιστικών» οργανώσεων στη Συρία, υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η συριακή αεροπορία προχώρησε επίσης σε επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Μόσχα υποσχέθηκε στη Δαμασκό επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για να αποκρουστεί η επίθεση, σύμφωνα με πηγές του Ρόιτερς στις συριακές ένοπλες δυνάμεις. Ρωσικό επιπλέον στρατιωτικό υλικό αναμένεται στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Λαττάκεια, μέσα στις επόμενες 72 ώρες, διευκρίνισαν.

Στην πορεία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, η ΧΤΣ, οργάνωση με κυρίαρχο στοιχείο τον άλλοτε συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα, κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ, καθώς και τομείς των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με τη βοήθεια των συμμάχων τους, της Ρωσίας, του Ιράν και οργανώσεων προσκείμενων σε αυτό, όπως η Χεζμπολά του Λιβάνου, ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας και το 2016 μπόρεσαν να εκδιώξουν τους αντικαθεστωτικούς από το Χαλέπι, έπειτα από καταστροφικούς βομβαρδισμούς.

Στη βόρεια Συρία επικρατούσε τα τελευταία χρόνια ανήσυχη ηρεμία, έπειτα από ανακωχή που συμφωνήθηκε ύστερα από επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020. Για τη σύναψή της μεσολάβησαν η Ρωσία και η Τουρκία — αυτή η τελευταία είναι ο βασικός προστάτης κάποιων οργανώσεων ανταρτών στα σύνορά της με τη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επίθεση των τζιχαντιστών και των ανταρτών από την Τετάρτη είχε αποτέλεσμα να καταλάβουν κάπου εβδομήντα κοινότητες, τις είκοσι —ανάμεσά τους και τη Σαρακέμπ— χθες.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια, ακούμε συνέχεια ρουκέτες και οβίδες του πυροβολικού και ενίοτε αεροσκάφη», είπε ο Σαρμάντ, κάτοικος της περιοχής, τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Φοβόμαστε πως θα επαναληφθεί το σενάριο του πολέμου και θα υποχρεωθούμε να φύγουμε από τα σπίτια μας».

Τονίζοντας πως δεν είναι σε θέση να εξηγήσει πλήρως την ταχύτητα της προέλασης των τζιχαντιστών, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν διερωτήθηκε αν τα στρατεύματα της Δαμασκού «εξαρτώνται από την από τη Χεζμπολά», οι περισσότερες δυνάμεις της οποίας βρίσκονται πλέον στον Λίβανο.

Η Χεζμπολά, σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, σύμμαχος του Ιράν και της Συρίας, θεωρείται πως υπέστη βαριά πλήγματα στον πόλεμο με το Ισραήλ, που διακόπηκε την Τετάρτη, όταν τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Τεχεράνη, βασικός σύμμαχος της Δαμασκού, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την «υποστήριξή της» στη Συρία, όπου είχε εμπλακεί στρατιωτικά για να στηρίξει τις δυνάμεις του Άσαντ.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κάλεσε τις συριακές αρχές να «αποκαταστήσουν την τάξη το ταχύτερο» στην επαρχία του Χαλεπιού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυγμένης «κυβέρνησης» στην Ιντλίμπ, ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, δικαιολόγησε προχθές Πέμπτη την έφοδο λέγοντας πως «το εγκληματικό καθεστώς είχε συγκεντρώσει δυνάμεις στις γραμμές του μετώπου κι άρχισε να βομβαρδίζει ζώνες όπου βρίσκονταν άμαχοι, κάτι που προκάλεσε την έξοδο δεκάδων χιλιάδων πολιτών».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως «πάνω από 14.000 άνθρωποι —από τους οποίους σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά— εκτοπίστηκαν» εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Πηγές του Ρόιτερς στη συριακή αντιπολίτευση, που διατηρούν επαφή με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ανέφεραν πως η Άγκυρα έδωσε πράσινο φως στην έφοδο. Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας διαβεβαίωσε πως η επιδίωξη της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να αποφευχθεί περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Τι μπορεί να σημαίνει η προεδρία Τραμπ για την Ελλάδα

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024

Οι εκτιμήσεις ενέχουν πάντοτε ρίσκο. Πολύ περισσότερο όταν δεν είναι σαφές τι ακριβώς θέλει να κάνει ο πρόεδρος Τραμπ ή καλύτερα τι μπορεί να κάνει.

Στο χθεσινό άρθρο αναφερθήκαμε στην απάντηση που έδωσε ο Jamie Dimon, CEO της JPMorgan, σε ερώτηση που του υποβλήθηκε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον σχετικά με την επιβολή δασμών από την νέα διακυβέρνηση Τραμπ.  

Ο Dimon απάντησε ότι στενοί συνεργάτες του Τραμπ ήταν καθησυχαστικοί όταν τους είχε ρωτήσει, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι χαρακτηριστικό του Ντόναλντ Τραμπ.

Αργά χθες το βράδυ πληροφορηθήκαμε κάτι που συμβαδίζει με τα ανωτέρω. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε επικοινωνήσει προεκλογικά με μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ στο οποίο φέρεται να αρνήθηκε ότι έχει δεσμευθεί ότι θα βάλει δασμούς οριζόντια, π.χ. 20% σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρό ποσοστό του ΑΕΠ των ΗΠΑ, κάπου 10%-11%, αν και κάποιοι κλάδοι εξαρτώνται περισσότερο από άλλους. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Κίνα, εξαρτώνται πολύ περισσότερο με ποσοστά 50% και 20% αντίστοιχα.   

Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ θεωρεί ότι το καθεστώς του ελεύθερου εμπορίου που υπάρχει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα δεν ευνοεί τις ΗΠΑ. Αρκετοί τον ψήφισαν γι’ αυτό τον λόγο. Η χρησιμοποίηση οικονομικών εργαλείων για την διαμόρφωση νέων σχέσεων με την Κίνα κ.τλ. αντικαθιστά επίσης σε κάποιο βαθμό τις  στρατιωτικές δαπάνες. Αυτό επιδεινώνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις συμμάχους τους  αλλά ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει να μην ενδιαφέρεται.

Επομένως, είναι πιο πιθανό να επιβάλει μεγαλύτερους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα. Αν είναι μεγάλης κλίμακας, η κινεζική οικονομία θα επηρεασθεί αρνητικά και αυτό θα μεταφρασθεί σε μικρότερες εξαγωγές αγαθών π.χ. αυτοκινήτων από χώρες όπως η Γερμανία. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι ευρωπαϊκές οικονομίες που εξάγουν στην Κίνα θα τραυματισθούν.

Με δεδομένο ότι οι μισές περίπου εξαγωγές της Ελλάδας πάνε σε τέτοιες ευρωπαϊκές χώρες, τυχόν μείωσή τους θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.  Η επίπτωση θα είναι πιο σημαντική αν συμπεριλάβουμε την πιθανή μείωση των τουριστών που έρχονται στην χώρα μας από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.τ.λ. Γιατί να πάει κάποιος διακοπές στο εξωτερικό αν δεν έχει δουλειά; Ακόμη κι αν πάει θα ξοδεύει λιγότερα.

Κι όλα αυτά χωρίς να υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Σ’ αυτό το δυσμενές σενάριο, η οικονομία της ευρωζώνης θα δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα που η ελληνική θα αισθανθεί περισσότερο έμμεσα καθότι το ύψος του εμπορίου Ελλάδος-ΗΠΑ είναι σχετικά μικρό και δεν ξεπερνά τα 6 δισ. δολάρια.  

Μια άλλη πιθανή επίπτωση των οικονομικών πολιτικών που εμφανίζεται να ενστερνίζεται δημοσίως ο πρόεδρος Τραμπ, δηλ. ελλείμματα, απελάσεις παράνομων μεταναστών και επομένως στενότερης αγορά εργασίας με άνοδο των μισθών,  είναι ο πληθωρισμός. Οι δασμοί συνεισφέρουν σ’ αυτό. Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, οι αγορές θα απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Το τελευταίο θα πληγώσει τόσο τις ΗΠΑ που ήδη δαπανούν κοντά στο 1 τρισ. δολάρια ετησίως για τους τόκους του δημοσίου χρέους όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν δανεισθεί σε δολάρια ή με ρήτρα δολαρίου. Επομένως, η αμερικανική οικονομική πολιτική έχει επίσης παγκόσμιο αντίκτυπο μέσω των υψηλότερων επιτοκίων του δολαρίου.

Αν μάλιστα, τα υψηλότερα επιτόκια οδηγήσουν σε ισχυρότερο δολάριο, οι ανωτέρω αναπτυσσόμενες χώρες θα πληγούν ακόμη περισσότερο. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεασθούν στο μέτρο που έχουν εμπορικές συναλλαγές μαζί τους.

Πάντως, ενδεχόμενη ισχυροποίηση του δολαρίου θα γινόταν μάλλον ευμενώς δεκτή στην ευρωζώνη. Κι αυτό γιατί το αδύναμο ευρώ θα συνέβαλε στην ανάκαμψη της οικονομίας της στο μέτρο που δεν αύξανε τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεν εξάγει πολλά αγαθά στις ΗΠΑ αλλά εισάγει πετρέλαιο που τιμολογείται σε δολάρια. Επομένως, η άμεση επίπτωση ενός αποδυναμωμένου ευρώ στην ελληνική οικονομία δεν θα ήταν το ίδιο θετική με άλλων χωρών.

Κοντολογίς, η επίπτωση των πολιτικών Τραμπ όπως οι νέοι δασμοί- στην ελληνική οικονομία θα είναι από ουδέτερες έως αρνητικές κατά την ταπεινή μας  άποψη.

Ο χρόνος θα δείξει αν ο Τραμπ θα εφαρμόσει τις πολυδιαφημισθείσες πολιτικές καθ’ ότι υπάρχουν σημάδια π.χ. για τους δασμούς, ότι ίσως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.




του Dr Money
Πηγή Euro2day
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Στα τούνελ της Χεζμπολάχ: Συγκλονιστικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ (video)

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024



Στα υπόγεια τούνελ της Χεζμπολάχ καταδύθηκε η κάμερα του ΕΡΤNews και η απεσταλμένη Έλενα Αποστολίδου, στα βόρεια σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου και στην περιοχή Αβιβίμ, για ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ.








Η κατάβαση στα 20 μέτρα κάτω από τη γη δύσκολη. «Όλα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, στο πρώτο κατέβασμα ουσιαστικά που κάνουμε χρειαζόμαστε βοήθεια, ενώ αυτό που κάνει ο στρατός εδώ που μας συνοδεύει, είναι να δώσει σε όλους έναν ειδικό αριθμό σε περίπτωση που χρειαστεί για έκτακτη ανάγκη» μεταδίδει η απεσταλμένη του ΕΡΤNews.

«Με γρήγορο βήμα περπατάμε μέσα στα τούνελ της Χεζμπολάχ, καταγράφοντας συγκλονιστικές εικόνες. Περισσότερα από τέσσερα χρόνια όπως λένε οι επίλεκτες δυνάμεις του ισραηλινου στρατού (IDF) χρειάστηκαν για να ανοίξουν τα τούνελ που συνδέουν υπογείως χωριά του Λιβάνου με περιοχές των συνόρων του Ισραήλ, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη της Χεζμπολάχ να εξοπλιστούν και να δράσουν»
 
«Όταν τελειώσουμε την επιχείρηση ελέγχου και καταστροφής των οπλικών συστημάτων και σκοτώσουμε τον εχθρό θα ανατινάξουμε το τούνελ» λέει μέλος της μονάδας.

«Το πιο εντυπωσιακό στοιχειό του τούνελ είναι η είσοδος, που βρίσκεται στη μέση περίπου ενός νεκροταφείου» λέει ένας άλλος

Σφαίρες, ρουκέτες, φαγητό και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς βρίσκεται στο ειδικό δωμάτιο της Χεζμπολάχ 20 μέτρα κάτω από τη γη. Στα τούνελ, όπως λένε οι αξιωματικοί, ήταν ένα από τα πιο κρίσιμα γι’ αυτούς δωμάτια  τους, καθώς από εδώ αποφάσιζαν και σχεδίαζαν να μπουν στο Ισραήλ.

«Ήταν πολύ σημαντικό γιατί επέτρεπε τη Χεζμπολάχ να μένει, να κοιμάται και να ετοιμάζεται για μια επίθεση» λέει μέλος του IDF.

Όπως ενημέρωσαν οι διοικητές του IDF, τα τούνελ συνδέουν χωριά μεταξύ τους με στόχο να παριστάνουν τα μέλη της Χεζμπολαχ τους πολίτες, προκειμένου μετά να ντύνονται και να γίνονται τρομοκράτες.
 
«Η Χεζμπολάχ τέσσερα χρόνια προετοιμαζόταν για τη μεγάλη είσοδο στο Ισραήλ με χιλιάδες στρατιώτες κυρίως από την ομάδα Ραντουάν. Η ειδική ομάδα που χρησιμοποιούσε την πρώτη γραμμή των χωριών» εξηγεί στην κάμερα του ΕΡΤNews ο διοικητής Μονάδας του IDF.
 
Το οδοιπορικό του ΕΡΤNews , ξεκίνησε από τη συνοριακή γραμμή του Ισραήλ στο Αβιβίμ. «Επιβιβαστήκαμε στα Χαμβι, περάσαμε τη ζώνη ευθύνης των Ηνωμένων Εθνών και βρεθήκαμε σε ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο, εκεί όπου κατέληγε το τούνελ της Χεζμπολάχ. Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Μαρούν Ελ Ρας. Την ελληνική αποστολή και τα τηλεοπτικά δίκτυα FOX NEWS και ZDF συνόδευαν κομάντος που έδωσαν οδηγίες και μίλησαν στην κάμερα πριν την κατάβαση, ενώ στην περιοχή ακούγονται αναχαιτίσεις ρουκετών» μεταδίδει η Έλενα Αποστολίδου

Το πιο δύσκολο σημείο είναι το πρώτο, να κατέβει δηλαδή κανείς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δύσκολο και δεν γίνεται παρά μόνο με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων.
 
«Είναι τούνελ της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και οι σκάλες που είδαμε στην αρχή είναι έξοδος νέων νεκροταφείων» λέει μέλος του IDF.  
 
Οκτώ μήνες σκληρής μάχης χρειάστηκαν οι δυνάμεις για να καταφέρουν να απωθήσουν τους μαχητές της Χεζμπολάχ και να φτάσουν στις υπόγειες σήραγγες, ενώ τόνοι εκρηκτικών χρησιμοποιούνται καθημερινά για να καταστρέψουν τα υπόγεια περάσματα.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Μελέτη ΑΠΘ: Φθηνότερο ρεύμα έως 25% με πυρηνικούς σταθμούς

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024
 

Με τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια να έχει επανέλθει στο τραπέζι από επίσημα κυβερνητικά χείλη αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Ενέργεια και Ανάπτυξη του ΙΕΝΕ από τον καθηγητή Παντελή Μπίσκα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις επιπτώσεις από την εισαγωγή μικρών πυρηνικών σταθμών SMRs (Small Modullar Reactors) στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη τα SMR είναι πιο οικονομικά, έχουν μικρότερο χρόνο κατασκευής και προηγμένη ασφάλεια σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς. Αποτελούν μια υποσχόμενη λύση για τη μείωση έως μηδενισμό των εκπομπών CO2, περιορίζουν σημαντικά τα κόστη και την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ θα έχουν αξιοσημείωτη επίπτωση στη μείωση του κόστους χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση είναι υπό όρους βιώσιμη, ωστόσο το πολύ υψηλό κόστος επένδυσης εγείρει ζητήματα ως προς τη δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης ενός τέτοιου πρότζεκτ. 

Σημειώνεται ότι οι SMRs αποτελούν προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες με μικρότερο φυσικό μέγεθος και παραγωγική δυναμικότητα παραγωγής από τους τυπικούς μεγαλύτερους αντιδραστήρες. Στα πλεονεκτήματά τους εμφανίζουν πολύ χαμηλό σταθερό μεταβλητό κόστος, μειωμένες ανάγκες καυσίμου σε σύγκριση με τους μεγάλους σταθμούς, έχουν προηγμένα συστήματα παθητικής ασφάλειας και μικρό  φυσικό αποτύπωμα. Στον αντίποδα το απαιτούμενο κεφαλαιουχικό κόστος είναι πολύ υψηλό, ενώ υπάρχουν ζητήματα για την πιθανή κακή χρήση, τη διαχείριση των αποβλήτων καθώς και ρυθμιστικές προκλήσεις. 
Πιο αναλυτικά η μελέτη του Αριστοτελείου εξέτασε 4 σενάρια: χωρίς πυρηνικούς σταθμούς, με μικρή ενσωμάτωση 648MW, με μέση ενσωμάτωση 1564MW και με υψηλή ενσωμάτωση 3088MW. 
Όσον αφορά το επενδυτικό κόστος η μελέτη αναφέρει ενδεικτικά το κόστος κατασκευής ενός SMR Nuward ισχύος 340MW. Για έναν τέτοιο σταθμό το επενδυτικό κόστος ξεκινά από το 1,9 δισ. και φτάνει μέχρι τα 3,9 δισ. ευρώ (5500 ευρώ ανά κιλοβάτ έως 11600 ευρώ ανά κιλοβάτ) 
Στο ενεργειακό μείγμα η παραγωγή των SMR είναι σταθερή, αποτελεί φορτίο βάσης ενώ παράλληλα εμφανίζει και μεγάλη ευελιξία, με υψηλό capacity factor 69-75%  ενώ υποκαθιστά κυρίως μονάδες αερίου και εισαγωγές. Το μεταβλητό κόστος λειτουργίας τους υπολογίζεται σε 15 έως 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πιθανή ενσωμάτωση μονάδων SMR σύμφωνα με τη μελέτη θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αέριου κατά 0,5 (-21%, με μικρή ενσωμάτωση SMR) έως 1,6 δισ. κυβικά (-62%, με υψηλή ενσωμάτωση SMR). Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν από 222 (-21%) έως 657 εκατ. ευρώ ετησίως (-62%) από τον περιορισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου. 
Ταυτόχρονα οι ετήσιες εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 1 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως (-20%  με μικρή ενσωμάτωση) έως 2,6 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως (-52% με υψηλή ενσωμάτωση). Η ετήσια εξοικονόμηση ξεκινά από τα 356 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ με την υψηλή ενσωμάτωση SMRs. 
Όσο για την επίπτωση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών SMR στις τιμές χονδρικής και στο συνολικό κόστος προμήθειας η μελέτη αναφέρει ότι θα επιτευχθεί μείωση που ξεκινά από τα 3,5 ευρώ η μεγαβατώρα (3,3% με μικρή ενσωμάτωση) έως 26 ευρώ η μεγαβατώρα (-25% με υψηλή ενσωμάτωση). Η συνολική εξοικονόμηση στο κόστος προμήθειας ξεκινά από τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως (-2,5% με μικρή ενσωμάτωση) έως 1,7 δισ. ευρώ ετησίως (-21% με υψηλή ενσωμάτωση).
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπίσκας, σκοπός της μελέτης του Αριστοτελείου δεν είναι να προτείνει ή να αποτρέψει την επένδυση σε SMRs αλλά να αποτυπώσει την επίπτωση που θα έχει ενδεχόμενη ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα. Πηγή Capital
 


Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

New York Times:Αντεπίθεση στο Κουρσκ ετοιμάζουν 50.000 Ρώσοι και Βορειοκορεάτες

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024
Ο ρωσικός στρατός συγκέντρωσε δύναμη 50.000 στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων βορειοκορεατικών στρατευμάτων, καθώς προετοιμάζεται να ξεκινήσει αντεπίθεση με στόχο την ανάκτηση εδαφών που κατέλαβε η Ουκρανία στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους, μεταδίδουν οι New York Times.


Νέα αξιολόγηση από πλευράς ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη δύναμη χωρίς να χρειάζεται να αποσύρει στρατιώτες από την ανατολική Ουκρανία - την κύρια προτεραιότητά της στο πεδίο μάχης - διατηρώντας την ικανότητα να πιέζει σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ανακτήσει μέρος των εδαφών που κατέλαβε η Ουκρανία στο Κουρσκ φέτος. Έχουν επιτεθεί εναντίον ουκρανικών θέσεων με πυραύλους και πυροβολικό, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη μεγάλη αντεπίθεση, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένουν την αντεπίθεση, με τη συμμετοχή και Βορειοκορεατών, τις επόμενες ημέρες.

Προς το παρόν, οι Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται με ρωσικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα του Κουρσκ.

Η επίθεση Ρωσίας-Βόρειας Κορέας είναι προ των πυλών, την ώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επανέλθει στην εξουσία, με δηλωμένο στόχο να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο. Ο Τραμπ δεν είπε πώς ακριβώς θα διευθετήσει τη σύγκρουση, αλλά ο μέλλων αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έκανε λόγο για σχέδιο που θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν γίνει πιο απαισιόδοξοι για τις συνολικές προοπτικές της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η Ρωσία κερδίζει σταθερά έδαφος τόσο στο Κουρσκ όσο και στην ανατολική Ουκρανία. Τονίζουν ότι η υποχώρηση οφείλεται εν μέρει στην αποτυχία της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει κρίσιμες ελλείψεις στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε σταθερά την Ουκρανία, πιέζοντας το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Δυτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ τον Αύγουστο περιόρισε τις δυνάμεις της στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντάς τες ευάλωτες στη ρωσική προέλαση. Ωστόσο, τονίζεται ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ισχυρή άμυνα στο Κουρσκ και μπορεί να κρατήσει τις θέσεις της, τουλάχιστον για λίγο.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν στους ΝΥΤ υπό τον όρο ανωνυμίας. Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η άφιξη των βορειοκορεατικών δυνάμεων συνιστά μεγάλη κλιμάκωση μετά από πάνω από δύο χρόνια πολέμου.

Πού και πώς θα επιχειρήσουν οι Βορειοκορεάτες 
Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει περισσότερους από 10.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν με τη Ρωσία στο Κουρσκ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τα στρατεύματα φορούν ρωσικές στολές και έχουν εξοπλιστεί από τη Μόσχα, αλλά πιθανότατα θα πολεμήσουν στις δικές τους διακριτές μονάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Μόσχα προμήθευσε τις βορειοκορεατικές δυνάμεις με πολυβόλα, τουφέκια, αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες.

Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Μισθοί: Πώς βυθίστηκε η Ελλάδα στην τρίτη θέση από το τέλος στην Ε.Ε.

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024

Είμαστε η μόνη χώρα στην οποία οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από το 2014
Μας πέρασαν Ρουμάνοι και Πολωνοί, μας «έπιασαν» οι Ούγγροι

Μπορεί στην Ελλάδα ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης να αυξήθηκε το 2023 συγκριτικά με το 2022, όμως το ποσοστό ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα η χώρα μας να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη και να καταλαμβάνει πλέον την 3η θέση από το τέλος.
Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat ανεβάζουν τις μέσες ετήσιες αποδοχές του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα στα 17.013 ευρώ, έναντι 16.407 ευρώ το 2022. Η ποσοστιαία μεταβολή διαμορφώνεται στο 3,69% και αποτελεί μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Σε ποσοστιαία βάση η Ελλάδα κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Δανία (είχε αύξηση 3,74% στις μέσες ετήσιες αποδοχές πλήρους απασχόλησης, οι οποίες όμως αυξήθηκαν στα 67.604 ευρώ), ενώ είχε καλύτερη επίδοση από τη Σουηδία (υπήρξε υποχώρηση 3,91% στα 44.619 ευρώ) και τη Μάλτα (αύξηση 1,98% στα 29.989 ευρώ). Καλύτερη ήταν η ποσοστιαία επίδοση της Ελλάδας και συγκριτικά με την αντίστοιχη της Ιταλίας, η οποία είδε αύξηση 2,83% στις μέσες ετήσιες αποδοχές και διαμόρφωσή τους στα 32.749 ευρώ.

Μας πέρασαν Ρουμάνοι και Πολωνοί, μας «έπιασαν» οι Ούγγροι

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2022 ξεπερνούσε (με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη μέτρησης) την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Και αυτό διότι τα 16.407 ευρώ ήταν περισσότερα από τα 15.488 ευρώ της Πολωνίας, τα 15.064 ευρώ της Ρουμανίας, τα 14.384 ευρώ της Ουγγαρίας και τα 11.880 ευρώ της Βουλγαρίας.

Όμως, με βάση τα στοιχεία το 2023, η Ελλάδα έπεσε ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη. Για παράδειγμα, η Πολωνία είναι πλέον πολύ πιο ψηλά από την Ελλάδα, καθώς καταγράφηκε αύξηση 16,57% και διαμόρφωση των ετήσιων αποδοχών στα 18.054 ευρώ. Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρέθηκε και η Ρουμανία, η οποία εμφάνισε αύξηση 17,76% και διαμόρφωση του ετήσιου ποσού στα 17.739 ευρώ.

Άρα, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, ξεπερνάμε πλέον οριακά την Ουγγαρία, η οποία όμως πλησίασε πολύ την Ελλάδα ύστερα από ετήσια αύξηση 17,46%, και «καθαρά» μόνο τη Βουλγαρία, η οποία παραμένει στην τελευταία θέση με μέσες ετήσιες αποδοχές 13.503 ευρώ, οι οποίες όμως επίσης αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 13,66%.

Οι μόνοι με μισθούς χαμηλότερους του 2014

Το 2023 ήταν η 3η διαδοχική χρονιά αύξησης του μέσου μισθού στην Ελλάδα. Το χαμηλό της 10ετίας καταγράφηκε το 2020, στα 15.859 ευρώ. Ακόμη και στη συγκεκριμένη χρονιά, όμως, η Ελλάδα δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, καθώς ξεπερνούσε κατά σειρά τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Κροατία.

Ακόμη και με τα 17.013 ευρώ είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθούμε να έχουμε μέσες ετήσιες αποδοχές χαμηλότερες (έστω και οριακά) σε σχέση με τα προ 10ετίας επίπεδα (17.052 ευρώ το 2014), ενώ είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει ανακτήσει ακόμη τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Αστρονόμοι είδαν τη γέννηση της μικρότερης μαύρης τρύπας στο Σύμπαν

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» ερευνητική ομάδα αστρονόμων περιγράφει την παρατήρησης μιας φοβερής κοσμικής σύγκρουσης. Πρόκειται για την σύγκρουση μεταξύ δύο άστρων νετρονίων που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση της μικρότερης μαύρης τρύπας που γνωρίζουμε ενώ παράλληλα η σύγκρουση αυτή γέννησε πολύτιμα μέταλλα και διάφορα χημικά στοιχεία όπως χρυσό, ασήμι και ουράνιο.


Η τρομερή σύγκρουση συνέβη 130 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη στο γαλαξία NGC 4993 και παρατηρήθηκε από διάφορα επιστημονικά όργανα συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Τα δεδομένα της παρατήρησης κάνουν τους ειδικούς να ευελπιστούν ότι θα αποκαλυφθεί μια εικόνα του «παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος» των συγχωνεύσεων αυτών των υπερπυκνών υπολειμμάτων άστρων. Θα μπορούσε ακόμη να φωτίσει την προέλευση στοιχείων βαρύτερων από τον σίδηρο, τα οποία δεν μπορούν να… σφυρηλατηθούν ακόμη και στα πιο ογκώδη συμβατικά άστρα στο Σύμπαν.

Η σύγκρουση και η συγχώνευση των άστρων νετρονίων έχει ως αποτέλεσμα μια ισχυρή έκρηξη φωτός που ονομάζεται «κιλόνοβα». Καθώς τα συντρίμμια αυτού του γεγονότος διαστέλλονται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, η κιλόνοβα φωτίζει το περιβάλλον της με φως τόσο λαμπερό όσο εκατοντάδες εκατομμύρια άστρα σαν τον Ήλιο.

Αστέρας νετρονίων ονομάζεται η μία από τις τρεις μορφές των μόνιμων τελικών υπολειμμάτων της εξέλιξης ενός αστέρα: είναι το ένα είδος «αστρικού πτώματος» (τα άλλα δύο είναι ο λευκός νάνος και η μαύρη τρύπα). Ο αστέρας νετρονίων σχηματίζεται από τη βαρυτική κατάρρευση ενός άστρου μεγάλης μάζας μετά από μία έκρηξη σουπερνόβα. Πρόκειται για εξωτικά κοσμικά σώματα που περιστρέφονται με τρομερές ταχύτητες και έχουν απίστευτη πυκνότητα ενώ συντελούνται διάφορα πολύ έντονα κοσμικά φαινόμενα τα οποία προσπαθούν οι επιστήμονες να κατανοήσουν ενώ ανακαλύπτονται συνεχώς νέα εντυπωσιακά άγνωστα φαινόμενα που συμβαίνουν στα άστρα νετρονίων.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Σκάνδαλο με εκβιασμούς και επίκεντρο τον προσωπάρχη Νετανιάχου

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024
 

Ο chief of staff του ισραηλινού πρωθυπουργού κατηγορείται ότι εκβίασε αξιωματικό του στρατού με «ροζ βίντεο» για να αλλάξει τα πρακτικά συνεδριάσεων του πολεμικού συμβουλίου.


Ο Τζάτσι Μπράβερμαν, ο οποίος υπηρετεί ως αρχηγός του επιτελείου (chief of staff) του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποκαλύφθηκε σήμερα ότι είναι ο αξιωματούχος που φέρεται να είναι ύποπτος ότι εκβίασε έναν αξιωματικό του Ισραηλινού Στρατού (IDF) για να αλλάξει πρακτικά από τις πολεμικές συναντήσεις, απειλώντας τον με ένα ευαίσθητο βίντεο.

Το όνομα του Μπράβερμαν αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το εν λόγω βίντεο είχε συλλεχθεί από κάμερες ασφαλείας στο γραφείο του πρωθυπουργού και ότι άλλοι υπάλληλοι είχε επιτραπεί να παρακολουθήσουν την ηχογράφηση.

Σε δήλωσή του, ο Μπράβερμαν αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα, αποκαλώντας την αναφορά «ψευδή» και «συκοφαντική» και ισχυριζόμενος ότι δεν είχε συλλέξει τέτοιο βίντεο ούτε προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει για εκβιασμό: «Αυτό είναι ένα ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Στόχος είναι να βλάψει εμένα και το γραφείο του πρωθυπουργού εν μέσω πολέμου».

Σύμφωνα με αναφορές, υποβλήθηκε καταγγελία πριν από αρκετούς μήνες με τον αρχηγό του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιστράτηγο Χέρζι Χαλέβι, ο οποίος ισχυριζόταν ότι το πρωθυπουργικό γραφείο κρατούσε και έκανε ανάρμοστη χρήση ευαίσθητων βίντεο ενός αξιωματικού του IDF.

Ένας αξιωματούχος του κύκλου του Νετανιάχου φέρεται να είπε στον Χαλέβι ότι ο αξιωματικός είχε ανάρμοστη σχέση με μια γυναίκα εργαζόμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο, αν και μια έρευνα του στρατού διαπίστωσε ότι η σχέση δεν συνιστούσε κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Channel 13, αξιωματούχοι του πρωθυπουργικού γραφείου ζήτησαν από την εν λόγω γυναίκα να της παραδώσει το τηλέφωνό της ως ύποπτη για διαρροή πληροφοριών, αλλά στην πραγματικότητα το χρησιμοποίησαν για να αποσπάσουν τις προσωπικές της συνομιλίες με τον αξιωματικό του IDF.

Οι νέες κατηγορίες εναντίον του Μπράβερμαν έρχονται εν μέσω ισχυρισμών για σκάνδαλα που συνδέονται με το πρωθυπουργικό γραφείο, για διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών και υποτιθέμενη κλοπή άκρως απόρρητων εγγράφων. Το γραφείο του Νετανιάχου έχει αρνηθεί όλους αυτούς τους ισχυρισμούς και καταδίκασε τις έρευνες της αστυνομίας ως «κυνήγι μαγισσών». Ο ίδιος ο Νετανιάχου δεν έχει κατηγορηθεί σε καμία από τις έρευνες.

Τέσσερα μέλη του IDF και ένας εκπρόσωπος του Νετανιάχου συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για την κλοπή άκρως απόρρητων εγγράφων πληροφοριών του στρατού, τουλάχιστον ένα από τα οποία διέρρευσε στον ξένο Τύπο, πιθανώς για πολιτικό όφελος. Το Ειρηνοδικείο του Rishon Lezion είπε ότι η διαρροή έβλαψε τις προσπάθειες εξασφάλισης συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο δημοσιοποίησε την ύπαρξη έρευνας για «γεγονότα που σχετίζονται με την έναρξη του πολέμου». Εβραϊκά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η έρευνα σχετιζόταν με μια αναφορά του Ιουλίου στον ιστότοπο ειδήσεων Ynet ότι ο πρώην στρατιωτικός γραμματέας του Νετανιάχου, Υποστράτηγος Άβι Γκιλ, είχε προειδοποιήσει μερικούς μήνες πριν τον γενικό εισαγγελέα για προσπάθειες αλλαγής των πρωτοκόλλων στις συζητήσεις για την ασφάλεια.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

ΕΟΔΥ: Υψηλή η πιθανότητα εμφάνισης και άλλων κρουσμάτων ιλαράς

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024
 

Το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, ακόμη και σε αυτές που είχαν δηλώσει εξάλειψη της ιλαράς ως ενδημικής νόσου. 


Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα ιλαράς σε 40 από τα 53 κράτη- μέλη, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, εκ των οποίων 2 στα 5 ήταν παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και 1 στα 5 ενήλικες 20 ετών και άνω. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν  περίπου 21.000 νοσηλείες και 5 θάνατοι.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αναζωπύρωση αυτή της ιλαράς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ελάττωση της εμβολιαστικής κάλυψης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας κατά την περίοδο 2020 – 2022, όπου περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν. Η πανδημία COVID-19 επηρέασε σημαντικά την ανοσοποίηση με αποτέλεσμα τη συσσώρευση παιδιών που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένα. Επιπλέον, τα διεθνή ταξίδια και η άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αυξήσει τον κίνδυνο διασυνοριακής μετάδοσης και εξάπλωσης της ιλαράς ιδιαίτερα σε κοινότητες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Στη χώρα μας, με βάση τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης, έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο αριθμός κρουσμάτων ιλαράς είναι μικρός, αλλά η πιθανότητα εμφάνισης και άλλων κρουσμάτων κρίνεται υψηλή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, εκτιμήθηκε ότι το 89.8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο) είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού. Να σημειωθεί ότι η τελευταία επιδημία ιλαράς σημειώθηκε στην Ελλάδα, την περίοδο 2017-2018 με περισσότερα από 3.200 κρούσματα και 4 θανάτους.

Η ιλαρά είναι ιογενής εξανθηματική λοίμωξη που παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα και μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων,  που πρόσφατα μολύνθηκαν με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν από την έκθυση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης.
Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Για τον έλεγχο και την εξάλειψη της ιλαράς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, απαιτείται επίτευξη τουλάχιστον 95% εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την 1η όσο και με την αναμνηστική  δόση εμβολίου κατά της ιλαράς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων ιλαράς σε Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων, συστήνονται 2 δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24–36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση). Και οι δύο δόσεις εμβολίου πρέπει να χορηγούνται μετά από τον 12ο μήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση πρέπει να την αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν. Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δυο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων. Γι’αυτό και ο έλεγχος των βιβλιαρίων υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και η συμπλήρωση του εμβολιασμού στα άτομα που δεν είναι  επαρκώς εμβολιασμένα καθώς και στα άτομα σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο, είναι εξαιρετικής σημασίας.
Ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς, αποφάσισε την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων κατά σειρά προτεραιότητας:
-Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.

-Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

-Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ "Υγεία για Όλους" για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ). Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.

-Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού, που ευνοεί τη μετάδοση.

-Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.

-Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024

Εμβληματική και πολυσχιδής προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, της οινοποιίας και όλης της Ελλάδας, ρηξικέλευθος και διαφορετικός, τόσο στην πολιτική όσο και στις επιχειρήσεις.

Ο ριζοσπάστης πολιτικός, οραματιστής επιχειρηματίας και πρωτοπόρος της κοινωνίας των πολιτών Γιάννης Μπουτάρης έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι. Αγαπήθηκε από πολλούς και πολεμήθηκε όσο λίγοι. Υπήρξε σίγουρα μια εμβληματική προσωπικότητα όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

Συνεχιστής της μακράς οικογενειακής παράδοσης, ο Μπουτάρης δεν κοιτούσε μόνο το συμφέρον της επιχείρησής του. Εμπνεύστηκε τους «δρόμους του κρασιού» συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο ολόκληρου του κλάδου της ελληνικής οινοπαραγωγής.

Σε όλη του τη ζωή, ο επιχειρηματίας Μπουτάρης υπήρξε ταυτόχρονα ενεργός πολίτης. Αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, βασικός χρηματοδότης της μπασκετικής αυτοκρατορίας του Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη, ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης Αρκτούρος για την προστασία της αρκούδας. «Όταν σώζεις την κορυφή της τροφικής αλυσίδας προστατεύεις ολόκληρο το οικοσύστημα», συνήθιζε να λέει.

Πάντα ανθρώπινος, μιλούσε ανοιχτά για τον προσωπικό του αγώνα απεξάρτησης από το αλκοόλ, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας και την κατανόηση της κοινωνίας προς τους τοξικοεξαρτημένους.

Το 2002 ο Μπουτάρης εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αγάπιου Σαχίνη. Το 2006 ηγείται της ανεξάρτητης από κομματικές ταμπέλες, παράταξης «Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη» με την οποία εκλέγεται τελικά δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 με διαφορά 329 ψήφων.

Ο Μπουτάρης εξελέγη δήμαρχος στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και για εννέα χρόνια υπηρέτησε τη Θεσσαλονίκη με σεβασμό προς το δημόσιο χρήμα. Εργάστηκε με πάθος για την εξωστρέφεια της πόλης προκειμένου να στηρίξει την τουριστική της ανάπτυξη. Παράλληλα, δεν δίσταζε να τοποθετείται ξεκάθαρα σε ζητήματα που ξεπερνούσαν το πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ το καλοκαίρι του 2015 ή η Συμφωνία των Πρεσπών το 2018. Η θητεία του σημαδεύτηκε από την άγρια επίθεση που δέχθηκε έξω από το Λευκό Πύργο σε εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης συγκρούστηκε μετωπικά με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Εργάστηκε με σθένος για τη διατήρηση της μνήμης των Εβραίων Θεσσαλονικέων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ενώ επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε το πρώτο gay pride στη Θεσσαλονίκη με τον ίδιο επικεφαλής της πομπής.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έφυγε από τη ζωή για εκεί όπου θα συναντήσει τη μεγάλη του αγάπη, τη σύζυγό του Αθηνά, μητέρα των τριών παιδιών του.

Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879. Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία «Κυρ-Γιάννη» –με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο–, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι.

Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικήσεων πλήθους φορέων, επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών- ενδεικτικά: Διεθνής Ακαδημία Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων «Όασις», καθώς και ιδρυτής του «Αρκτούρου», οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής. Έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις. Εξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 για δύο διαδοχικές θητείες, έως το 2019.

Τα συλλυπητήρια Μητσοτάκη
«Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα και ολόκληρη η χώρα αποχαιρετούν μία ξεχωριστή προσωπικότητα», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη.

"Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν υπήρξε μόνο οραματιστής δήμαρχος της αγαπημένης του πόλης. Ούτε μόνο εμβληματικός επιχειρηματίας και πρωτοπόρος της οικολογίας ως ιδρυτής του «Αρκτούρου». Πάνω από όλα ήταν ένας άξιος πολίτης. Και ένας «ευπατρίδης της καθημερινότητας».



Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!
Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr

FOLLOW US
Ακολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ένας ζεστός άνθρωπος, που ήξερε να αντιμετωπίζει και να ξεπερνά με γενναιότητα τα προβλήματα. Και, ταυτόχρονα, να λατρεύει την τέχνη, ανοιχτός σαν αιώνιος έφηβος σε όλα τα νεανικά ρεύματα. Η παρουσία του ταυτίστηκε, έτσι, τόσο με την ευγενική συμπεριφορά, όσο και με τη ριζοσπαστική σκέψη.

Είμαι περήφανος που με τιμούσε με τη φιλία του, καθώς το πνεύμα του έμεινε πάντα μακριά από τη φυλακή των δογμάτων και των συμπλεγμάτων. Αυτό είχα διαπιστώσει και στην τελευταία μας, δυστυχώς, συνάντηση, λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές, όταν με φιλοξένησε στο ξακουστό οινοποιείο του.

Κρατώ από τότε τη γαλήνη στο χαμόγελό του. Τη σπίθα στα μάτια του. Και την ηρεμία στα λόγια του. Έτσι θα τον θυμούνται όσοι τον ήξεραν. Αλλά και όσοι δεν έτυχε να τον γνωρίσουν από κοντά, σίγουρα κάπως έτσι θα τον διατηρήσουν στη μνήμη τους. Γιατί, πράγματι, ο κυρ-Γιάννης είχε μία ξεχωριστή ακτινοβολία που θα διαρκεί…

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του", καταλήγει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Η Κίνα ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024
 

Για την Κίνα, η πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ήταν μια βόλτα με… τρενάκι. Αλλά πριν από τη δεύτερη, το Πεκίνο προετοιμάζεται τώρα για έναν μεγάλο εμπορικό πόλεμο.
Πιθανώς η πιο δραστική συνέπεια για την Κίνα -εάν ο Τραμπ τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις – είναι η απειλή του να επιβάλει ειδικούς δασμούς 60% σε όλες τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με υπολογισμούς Κινέζων οικονομολόγων, δασμοί 60% θα μπορούσαν να προκαλέσουν συρρίκνωση της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κατά το ήμισυ.

Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την ήδη ασταθή κινεζική οικονομία, η οποία υποφέρει από υψηλή ανεργία των νέων, μια συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων και στο εθνικό χρέος.

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς αξίας άνω των 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα.

Τα τιμωρητικά αυτά μέτρα ανάγκασαν το Πεκίνο να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το 2020, οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια εμπορική συμφωνία στην οποία η Κίνα δεσμεύτηκε να προσαρμοστεί και να υιοθετήσει μέτρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και να εισάγει επιπλέον 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και αυτή τη φορά, οι δασμοί θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μέσο άσκησης πίεσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων, εξηγεί ο καθηγητής νομικής Χένρι Γκάο από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ο οποίος ερευνά το διεθνές εμπόριο. «Δεδομένης της αδύναμης οικονομικής θέσης της Κίνας αυτή τη στιγμή, αναμένω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προθυμία για συζήτηση», εκτιμά.

Πίεση και για το Ουκρανικό
Ο Τραμπ μπορεί επίσης να θέλει να χρησιμοποιήσει τις εμπορικές συνομιλίες για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη διαπραγμάτευση ενός ψηφίσματος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – τον οποίο ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης έχει υποσχεθεί να τελειώσει γρήγορα.

Ο Τραμπ δεν έχει πει πώς θα το πετύχει, αλλά και στο παρελθόν είχε ζητήσει τη βοήθεια του Σι, όταν είχε να κάνει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Αυτή η δυναμική θα μπορούσε τώρα να επαναληφθεί, εξηγεί ο Γουάνγκ Χουιγιάο, ιδρυτής του think tank Center for China and Globalization, με έδρα το Πεκίνο. «Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας», τονίζει ο κινέζος καθηγητής. «Αυτοί οι στενοί οικονομικοί δεσμοί δίνουν στην Κίνα μια μοναδική ευκαιρία να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στις ειρηνευτικές προσπάθειες».

Αλλά και οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ δεν θα δίσταζαν να επιβάλουν κυρώσεις στις εμπορικές τράπεζες της Κίνας, για παράδειγμα λόγω των επιχειρηματικών τους σχέσεων με τη Ρωσία ή για άλλους λόγους.

Ο φόβος των αμερικανικών κυρώσεων
Η Κίνα μείωσε μάλιστα την κατοχή ομολόγων του Δημοσίου των ΗΠΑ κατά περίπου ένα τρίτο τα τελευταία τρία χρόνια-στα 774,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο τον Αύγουστο, το Πεκίνο πούλησε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα. Ο λόγος είναι η ανησυχία για πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας φτάνουν τα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και το Πεκίνο θεωρεί πώς πρέπει επειγόντως να προσαρμόσει τη στρατηγική του, λέει ο Ζανγκ Μινγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Τραπεζών στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Και δεν είναι μόνος.

Όπως γράφει η South China Morning Post, ο φόβος για πιθανές μελλοντικές κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει συναγερμό στους πολιτικούς κύκλους του Πεκίνου.

Υπάρχει άλλωστε ένα σενάριο στο οποίο ο Τραμπ έχει απειλήσει με ακόμη υψηλότερους δασμούς -100 έως 200%- στα κινεζικά προϊόντα: σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν.

Αν και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως χώρα, είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην κυβέρνηση της Ταιπέι.

Ο Ζου Φενγκ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ θεωρεί πάντως απίθανο ο Τραμπ να υποστηρίξει ξαφνικά την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Τραμπ μετά τη νίκη του, ο Σι Τζιπινγκ ζήτησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και να ξεκινήσει μια νέα εποχή. Μένει να δούμε πώς θα είναι αυτή η «νέα εποχή».

Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Financial Times: Οι επιχειρήσεις της Γερμανίας έχουν κρεμάσει «πωλητήριο»

Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Οι εξαγορές εταιρειών  που είναι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο από ξένους έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο City του Λονδίνου. Το φαινόμενο εξαπλώνεται τώρα και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ορισμένοι παρατηρητές χρησιμοποιούν τη φράση «Deutschland im Ausverkauf» (σ.τ.μ.: η Γερμανία πωλείται) για να περιγράψουν το φαινόμενο αυτό. Η Γερμανία, όπως φαίνεται, είναι προς πώληση.

Ο όγκος των deals είναι εκ φύσεως ανομοιόμορφος. Αλλά οι αριθμοί δείχνουν μια τάση. Μέχρι στιγμής μέσα στο 2024, διεθνείς εταιρείες έχουν κάνει αγορές στη Γερμανία ύψους 47,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Tim Winkel της 7Square. Το ποσό είναι σχεδόν 70% υψηλότερο από την αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών που έγιναν από ξένες εταιρείες ολόκληρο το 2020.

Περιλαμβάνει mega deals υψηλού προφίλ, όπως η προσφορά της Adnoc για την εταιρεία χημικών Covestro και η «επίθεση» του δανέζικου ομίλου DVS στις δραστηριότητες logistics της Deutsche Bahn - συνολικής αξίας περίπου 32 δισ. δολαρίων. Οι ανησυχίες δεν κατευνάζονται καθώς οι επίδοξοι μνηστήρες  εισέρχονται σε πιο ευαίσθητους τομείς όπως ο τραπεζικός. Ο «αδελφικός εναγκαλισμός» της UniCredit με την Commerzbank, που έχει προκαλέσει την ανησυχία των πολιτικών, δεν συνυπολογίζεται στους αριθμούς.

Το γεγονός πως γερμανικές εταιρείες δεν έχουν βγει  στο εξωτερικό να κάνουν τα δικά τους... ψώνια, ενισχύει τις ανησυχίες. Ο όγκος των  συγχωνεύσεων και εξαγορών από γερμανικές εταιρείες εκτός Γερμανίας έπεσε στα 11 δισ. δολάρια - μειώθηκε κατά δύο τρίτα ως προς το σύνολο του 2020. Η έλλειψη εγχώριων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι ένας από τους λόγους. Οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, εν τω μεταξύ, πραγματοποίησαν πάνω από το ένα τέταρτο των συγχωνεύσεων και εξαγορών από ξένους στη Γερμανία το 2024.

Οι τάσεις αυτές αντανακλούν το γεγονός ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κακή πορεία και τις άσχημες προβλέψεις για την οικονομία της χώρας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές της χώρας για το 2024 και προέβλεψε ένα δεύτερο έτος συρρίκνωσης.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος και η υποτονική ζήτηση έχουν επηρεάσει τη βιομηχανική της βάση, σπρώχνωντας εταιρείες όπως η Covestro στην αγκαλιά μνηστήρων με βαθιά τσέπη. Γιγάντιοι όμιλοι όπως η BASF ανταποκρίνονται στην πίεση βγάζοντας δραστηριότητες στο σφυρί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τάση αυτή έχει και συνέχεια.

Εκτός από την οικονομική δυσπραγία, οι γερμανικές εταιρείες είναι εξαρτημένες συχνά από τις χαμηλότερης ανάπτυξης παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Οι μεγάλες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας ή της φαρμακευτικής παραγωγής, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πολλά από τα νέα παγκόσμια μεγαθήρια, είναι λίγες.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι γερμανικές εταιρείες είναι πλέον μικρότεροι παίκτες στο παγκόσμιο εταιρικό τοπίο. Ο τραπεζικός τομέας έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Deutsche Bank, ήταν η 10η μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση το ενεργητικό της το 2013. Τώρα είναι η 26η...

Πηγή Financial Times

Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

IDF: Έξι δημοσιογράφοι του Al Jazeera ήταν μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Αντίστασης

Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έσωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη στοιχεία που δείχνουν, όπως ισχυρίζονται, ότι έξι δημοσιογράφοι του Al Jazeera είναι μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Τα ονόματα των δημοσιογράφων είναι ο Ανάς Αλ-Σαρίφ, ο Αλάα Σαλαμέχ, ο Χοσάμ Σαμπάτ, ο Ασράφ αλ-Σαράτζ, ο Ισμαήλ Αμπού Ομάρ και ο Ταλάλ αλ-Αρούκι.

Οι IDF έδωσαν και πληροφορίες για τον ρόλο του καθενός από τους έξι, αναφέρουν οι Times of Israel.

Ο Αλ-Σαρίφ ήταν επικεφαλής ομάδας εκτόξευσης ρουκετών, ο Σαλαμέχ αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας προπαγάνδας του τάγματος Σαμπούρα και ο Σαμπάτ ελεύθερος σκοπευτής.

Ακόμη, ο Αλ-Σαράτζ μέλος του τάγματος Μπουρέιτζ, ο Αμπού Ομάρ εκπαιδευτής που μάλιστα τραυματίστηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πριν από μερικούς μήνες και ο Αλ-Αρούκι επικεφαλής ομάδας στο τάγμα Νουσειράτ.

Η σχέση των δημοσιογράφων με τις οργανώσεις προκύπτει, κατά τους IDF, από έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για πίνακες προσωπικού, καταλόγους μαθημάτων, τηλεφωνικούς καταλόγους μέχρι και έγγραφα μισθοδοσίας.

Τα έγγραφα, κατά τους IDF, «αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία» τη σχέση των έξι με τις οργανώσεις, αλλά και τη σχέση του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου με τη Χαμάς.

Οι IDF λένε ακόμη ότι οι έξι δημοσιογράφοι «πρωτοστατούν στη διάδοση της προπαγάνδας» της Χαμάς μέσα από το Al Jazeera, ιδίως στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, το Ισραήλ δήλωσε ότι ένας δημοσιογράφος του Al Jazeera και ένας freelancer που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα ήταν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Τον Φεβρουάριο κατηγόρησε έναν άλλο δημοσιογράφο του καναλιού, ο οποίος τραυματίστηκε σε άλλη επίθεση, ότι ήταν αναπληρωτής διοικητής λόχου της Χαμάς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και το κατηγόρησε ότι στοχοποιεί συστηματικά υπαλλήλους του Αλ Τζαζίρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Οι νέοι Ελληνες μένουν με τους γονείς τους μέχρι τα 30..- Άπιαστο όνειρο η ιδιοκατοίκηση

Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι νέοι στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 30,7 ετών, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι τα 26,3 έτη

Ηαγορά ακινήτου για τους νέους στην Ελλάδα φαντάζει μία μεγάλη πρόκληση, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία από την Eurostat. Σε σχέση με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, οι νέοι Έλληνες αντιμετωπίζουν αυξημένη δυσκολία όσον αφορά την απόκτηση κατοικίας, κυρίως λόγω των χαμηλών απολαβών και της εργασιακής αβεβαιότητας, αναφέρει η newdeal real estate group σε ενημερωτικό της σημείωμα.

Καθυστερημένη Ανεξαρτητοποίηση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι νέοι στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 30,7 ετών, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι τα 26,3 έτη. Οι χώρες με τις πιο υψηλές ηλικίες ανεξαρτητοποίησης είναι η Κροατία (31,8 έτη), η Σλοβακία (31), η Ισπανία (30,4), και η Βουλγαρία με την Ιταλία (30 έτη). Αντίθετα, οι νέοι στη Σουηδία και τη Φινλανδία φεύγουν από το γονικό σπίτι πολύ νωρίτερα, σε ηλικίες κάτω των 23 ετών.

Κατοικία σε Υπερπλήρη Νοικοκυριά

Η Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά νέων που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, δηλαδή νοικοκυριά που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό δωματίων για τα μέλη τους, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα. Το 2023, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που ζούσαν σε τέτοια νοικοκυριά ανήλθε στο 46%, ενώ για τον συνολικό πληθυσμό ήταν 27,5%. Στην ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26% για τους νέους και 16,8% για τον συνολικό πληθυσμό.

Οι Δυσκολίες της iδιοκατοίκησης

Όπως αναφέρει η newdeal real estate group στην Ελλάδα, η απόκτηση κατοικίας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά αν συγκριθεί με την κατάσταση πριν από δύο δεκαετίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, η οικονομική ανασφάλεια είναι έντονη, και οι κρίσεις και ανατιμήσεις επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί σημαντικά από το 2005, όταν η ιδιοκατοίκηση ήταν το βασικό όνειρο των περισσότερων Ελλήνων. Σήμερα, όμως, αυτός ο στόχος φαίνεται όλο και πιο μακρινός.

Η Ελλάδα παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καθώς το ποσοστό των νέων που καταφέρνουν να αποκτήσουν δική τους κατοικία είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Aρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

To κομμάτι μωβ υφάσματος είχε βρεθεί σε έναν από τους βασιλικούς τάφους, μέσα σε χρυσό οστεοφυλάκιο, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και ένα χρυσό στεφάνι

Η είδηση ότι ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, φέρεται να ταυτοποίησε τον ιερό χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Field Archaeology πρόκειται για ένα κομμάτι μωβ υφάσματος που είχε βρεθεί σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα, μέσα σε χρυσό οστεοφυλάκιο στον Τύμβο ΙΙ, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και το ένα χρυσό στεφάνι. 

Ο υφαντός μωβ χιτώνας με το λευκό στρίφωμα ήταν γνωστό ως σάραπις, το ένδυμα των Περσών βασιλιάδων, το οποίο υιοθέτησε και ο κατακτητής μέγας  Μέγας Αλέξανδρος .

Η ομάδα του καθηγητή Μπαρτζώκα έκανε εκτενείς αναλύσεις στο κομμάτι του υφάσματος.

Από αυτές προέκυψε ότι, το ύφασμα είναι φτιαγμένο από βαμβάκι, υλικό σπάνιο για την εποχή και ήταν βαμμένο με το βασιλικό μωβ χρώμα.

Επίσης, ανάμεσα στις επιστρώσεις του υφάσματος, βρέθηκε χουντίτης, ένα λαμπερό, λευκό ορυκτό που χρησιμοποιούταν στην αρχαία Περσία.

Επιπλέον, η ανακάλυψη του χιτωνίου στο Τύμβο ΙΙ της Βεργίνας συνδέεται με τις απεικονίσεις στο διάζωμα του τάφου, όπου σε μια σκηνή κυνηγιού, ένας από τους κυνηγούς φορά ένα μωβ χιτώνα με λευκές ρίγες, παρόμοιο με την περιγραφή της σαράπιδος στις ιστορικές πηγές (κεντρική φωτογραφία).

Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την πεποίθηση  ότι το κομμάτι υφάσματος που βρέθηκε στη Βεργίνα ανήκει σε βασιλικό ένδυμα με προέλευση από την Ανατολή, πιθανότατα το έφερε μαζί του πίσω στη Βεργίνα ο Μέγας Αλέξανδρος.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη με σπουδαίες προεκτάσεις, καθώς σηματοδοτεί ότι, πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τύμβο ΙΙ, ανήκαν πράγματι στον Μέγα Αλέξανδρο και όχι στο βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας, όπως πιστεύεται.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο τάφος στον Τύμβο ΙΙ ανήκε στον Φίλιππο Β', τον πατέρα του Αλέξανδρου, αλλά νέες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τοιχογραφιών, υποδηλώνουν ότι μπορεί άνηκε στον  Φίλιππο Γ' Αρριδαίο, ετεροθαλή αδερφό του Αλέξανδρου, σύμφωνα με το  AllThatsInteresting.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

To Εφετείο έκρινε νόμιμη απόλυση εργαζόμενου κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024
Και σε επίπεδο Εφετείου, η ελληνική δικαιοσύνη, κρίνει πως είναι νόμιμη η απόλυση ενός εργαζομένου κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας αναψυχής, δημιουργώντας νομολογιακό προηγούμενο για ένα κρίσιμο εργασιακό θέμα. Το κρίσιμο ζήτημα εν προκειμένω είναι πως η απόλυση έγινε μεν κατά τη διάρκεια άδειας αναψυχής, η οποία όμως είχε μεταφερθεί από το προηγούμενο έτος, ήταν δηλαδή υπόλοιπο αδείας από προηγούμενο χρόνο.

Όπως εξηγεί, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου και η υπ΄αριθμόν 296/2024 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πατρών, έρχεται να χαράξει ένα νομολογιακό δεδομένο βάσει του οποίου, απόλυση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια απουσίας του εργαζομένου βάσει άκυρης συμφωνίας του με τον εργοδότη, με την οποία αποφάσιζαν από κοινού τη μεταφορά σε μεταγενέστερο χρόνο αδειών προηγούμενων ετών, είναι νόμιμη. Είναι μάλιστα η πρώτη σχετική δικαστική απόφαση.

Η περίπτωση
Η υπόθεση αφορά εργαζόμενο σε εταιρία που πήγε μαζεμένη την άδεια των ετών 2018-2020 που του χρωστούσε ο εργοδότης το 2021 σε συμφωνία μαζί του. Το κομβικό σημείο της υπόθεσης ήταν ότι κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας, ο εργαζόμενος απολύθηκε και εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι η απόλυσή του πρέπει να θεωρηθεί άκυρη, με δεδομένο ότι απαγορεύεται η απόλυση μισθωτού κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής. Η μεταφορά αδείας στα επόμενα χρόνια ήταν πάντα κάτι που συνέβαινε διαρκώς στην πρακτική των εργασιακών σχέσεων. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια "άτυπη” συμφωνία μεταφοράς της άδειας παρότι κατά πάγια νομολογία, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν κρίνει ότι δεν είναι επιτρεπτή η μεταφορά ετήσιας άδεια στο επόμενο έτος, χωρίς να ενδιαφέρει η μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου αντίθετη συμφωνία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χορήγηση μίας τέτοιας άδειας δεν αποτελεί ετήσια κανονική άδεια.

Όπως αναφέρει ο κ.Καρούζος "το Εφετείο εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του ως προς την ορθότητα της κρίσης για την απόρριψη ως μη νόμιμης της βάσης της αγωγής, δηλαδή διαφώνησε με την ακυρότητα της καταγγελίας λόγω απόλυσης κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας. Κατέληξε, λοιπόν, πως η καταγγελία συμβάσεως εργασίας κατά τη διάστημα της μη νομίμως ληφθείσας μεταφερόμενης άδειας είναι δίχως αμφιβολία νόμιμη και έγκυρη! Με τον τρόπο αυτό, δόθηκε μια απάντηση βαρύτητας, λόγω του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας της κρίσης, στη μεταχείριση τέτοιου είδους περιπτώσεων”. Πηγη capital
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Πρώτος παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος, με 16,9% της παγκόσμιας χωρητικότητας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024


Aκολουθούν η Κίνα, η Ιαπωνία η Σιγκαπούρη το Χονγκ Κονγκ και η Νότιος Κορέα.

Ο μεγαλύτερος σε μεταφορική ικανότητα αλλά και ο ακριβότερος σε αξία, παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος, ωστόσο η δυναμική της Ασίας επιβεβαιώνεται και σε αυτή την ανάλυση, αφού ακολουθούν η Κίνα, η Ιαπωνία η Σιγκαπούρη το Χονγκ Κονγκ και η Νότιος Κορέα.
Σύμφωνα με την ετήσιο report της UNCTAD ο ελληνόκτητος  στόλος την 1η Ιανουαρίου 2024 είχε 394,97 εκατ. dwt συνολική χωρητικότητα αντιπροσωπεύοντας το 16,9% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας. Αλλά και σε εμπορική αξία, φτάνει το 11,8% του παγκόσμιου στόλου.

Στη δεύτερη θέση είναι ο κινεζικός στόλος με 309,8 εκατ. dwt που αντιπροσωπεύει το 13,3% της παγκόσμιας χωρητικότητας, ενώ η εμπορική του αξία είναι το 11,6% του παγκόσμιου συνόλου.

Στην τρίτη θέση του βάθρου είναι η Ιαπωνία με 242,36 εκατ. dwt, και μερίδιο 10,4%, ενώ η αξία του στόλου αντιπροσωπεύει το 10,7% του συνόλου. Μια θέση πιο κάτω είναι η Σιγκαπούρη με  146 εκατ. dwt, το Χονγκ Κονγκ με 135,5 εκατ. dwt. Στην έκτη θέση η Νότια Κορέα με σύνολο στόλου 97 εκατ. dwt. Την ασιατική αλυσίδα «σπάει» ο γερμανικός στόλος με 74,4 εκατ. dwt ενώ την δεκάδα κλείνουν η Ταϊβάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία.

Οι σημαίες
Στην ένατη θέση των κορυφαίων νηολογίων στον κόσμο παραμένει η Ελλάδα η οποία έχει στην σημαία της 56,2 εκατ. dwt.  Κορυφαίο νηολόγιο στην Ευρώπη είναι η Μάλτα με με 102 εκατ. dwt.

Στην κορυφή των νηολογίων βρίσκεται πλέον, σε όρους dwt, η σημαία της Λιβερίας με 408 εκατ, dwt ενώ ακολουθεί ο Παναμάς με 379 εκατ. dwt και τα Marshal Islands με 308 εκατ. dwt.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Έρευνα: Γιατί δεν θα αυξηθεί άλλο το προσδόκιμο ζωής – Ποιοι ζουν περισσότερο

Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2024
 Η ανθρωπότητα φτάνει στο ανώτατο όριο του προσδόκιμου ζωής


Οι πρόοδοι στην ιατρική τεχνολογία και τη γενετική έρευνα, αλλά και ο αριθμός ανθρώπων που φτάνει στην ηλικία των 100 ετών, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν συρρικνωμένες αυξήσεις της μακροζωίας στις χώρες με τους μακροβιότερους πληθυσμούς.

«Πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχει ένα όριο και ίσως να επανεξετάσουμε το πότε οι άνθρωποι θα πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη και πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να ζήσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο Σ. Τζέι Oλσάνσκι, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις-Σικάγο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Aging.

Ο Μαρκ Χέιγουορντ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τέξας που δεν συμμετείχε στη μελέτη, τη χαρακτήρισε «πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιογραφία για τη θνησιμότητα».

«Φτάνουμε στο ανώτατο σημείο όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής», είπε. «Θα μπορούσε εννοείται κάποια ανακάλυψη να ωθήσει το προσδόκιμο ζωής να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Χέιγουορντ.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής;

Το προσδόκιμο ζωής είναι μια εκτίμηση του μέσου όρου των ετών που αναμένεται να ζήσει ένας άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται, υποθέτοντας ότι τα ποσοστά θανάτου εκείνη τη στιγμή παραμένουν σταθερά. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα υγείας παγκοσμίως, αλλά είναι επίσης ατελές: Είναι μια εκτίμηση που δεν μπορεί να λάβει υπόψη της διάφορες απρόβλεπτες εξελίξεις που θα μπορούσαν να σκοτώσουν ή να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους, όπως θανατηφόρες πανδημίες ή θαυματουργές θεραπείες.

Σε μια νέα έρευνα, ο Oλσάνσκι και οι ερευνητές συνεργάτες του παρακολούθησαν εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής για τα έτη 1990 έως 2019, οι οποίες αντλήθηκαν από μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών, Max Planck. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε οκτώ περιοχές από όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο (Αυστραλία, Γαλλία, Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ισπανία και Ελβετία) και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το apnews.com.

«Οι ΗΠΑ κανονικά δεν κατατάσσονται καν στις 40 πρώτες θέσεις. Ο λόγος που συμπεριλήφθηκαν όμως, είναι επειδή ζούμε εδώ, αλλά και λόγω παλαιότερων εκτιμήσεων ότι το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά μέσα στον αιώνα», δήλωσε ο Oλσάνσκι.

Ποιοι ζουν περισσότερο;

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες και το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να αυξάνεται – αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό», διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το 1990, ο μέσος όρος βελτίωσης ήταν περίπου δυόμιση χρόνια ανά δεκαετία. Στη δεκαετία του 2010, ήταν ενάμιση έτος – και σχεδόν μηδενικός στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν σημειώνουν αύξηση στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών, επειδή πλήττονται περισσότερο από διάφορα θέματα που σκοτώνουν ανθρώπους ακόμη και πριν φτάσουν στην τρίτη ηλικία, όπως υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών, πυροβολισμοί, παχυσαρκία και ανισότητες που δυσκολεύουν ορισμένους ανθρώπους να λάβουν επαρκή ιατρική περίθαλψη.

«Οι ερευνητές έκαναν μια εκτίμηση για το τι θα συνέβαινε και στα εννέα μέρη αν εξαλείφονταν όλοι οι θάνατοι πριν από την ηλικία των 50 ετών: Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής -στην καλύτερη περίπτωση- θα εξακολουθούσε να είναι μόνο ενάμιση έτος», δήλωσε ο Oλσάνσκι.

Η Εϊλίν Κρίμινς, ειδικός γεροντολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι συμφωνεί με τα ευρήματα της μελέτης. Και πρόσθεσε: «Για μένα προσωπικά, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η θλιβερή κατάσταση που δεν φαίνεται να βελτιώνεται στις ΗΠΑ».

Γιατί το προσδόκιμο ζωής μπορεί να σταματήσει να αυξάνεται;

«Η μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο θα ζήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι και μάλιστα, το έχουμε σχεδόν φτάσει», δήλωσε ο Oλσάνσκι.

«Μπορεί να φαίνεται συνηθισμένο να ακούει κανείς ότι κάποιος ζει μέχρι τα 100 – ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έφτασε αυτή την ηλικία την περασμένη εβδομάδα. Το 2019, λίγο πάνω από το 2% των Αμερικανών έφτασε τα 100 χρόνια, σε σύγκριση με περίπου 5% στην Ιαπωνία και 9% στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Oλσάνσκι.

«Είναι πιθανό ο αριθμός των εκατοντάχρονων να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες», λένε οι ειδικοί, «αλλά αυτό θα οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού». Το ποσοστό των ανθρώπων που θα φτάσουν τα 100 θα παραμείνει μικρό. «Πιθανότατα, λιγότερο από το 15% των γυναικών και 5% των ανδρών θα μπορούν να φτάσουν την ηλικία των 100 ετών στις περισσότερες χώρες», δήλωσε ο Oλσάνσκι.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share